Mailu Nedir? En Pratik Mail Sunucusu Çözümü

Mailu Nedir?

Mailu, güvenli, özelleştirilebilir ve açık kaynaklı bir e-posta sunucu çözümüdür. Modern teknolojilerle geliştirilen Mailu, bireyler ve işletmeler için bağımsız e-posta sunucusu işletimini kolaylaştırır. Docker konteynerlerinde çalışarak kolay kurulum ve bakım imkanı sağlar. Mailu, kullanıcı dostu bir arayüzle e-posta yönetimini basitleştirir, spam ve virüs koruması gibi gelişmiş güvenlik özellikleri sunar. IMAP, SMTP ve Webmail gibi yaygın e-posta protokollerini destekler. Ayrıca, yüksek ölçeklenebilirliği sayesinde küçük işletmelerden büyük organizasyonlara kadar geniş bir kullanıcı yelpazesi için idealdir. Mailu, açık kaynak topluluğundan gelen katkılarla sürekli gelişir ve güncellenir, bu da onu esnek ve güvenilir bir e-posta çözümü haline getirir.

Mailu Kurulumu

Mailu en güncel Docker ve Docker Compose teknolojilerini kullandığı için bu kurulumların Docker’ın resmi repolarından yapılması gerekmektedir. Muhtemelen kullandığınız Linux dağıtımının repolarında bulunan Docker Engine ve Docker Compose Mailu için uygun olmayacaktır. Mailu’nun sistem gereksinimleri ve kullanılacak Docker ve Docker Compose versiyonları hakkında bilgi almak için resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Docker Compose dosyasını generate etmek için bu adresi kullanabilirsiniz.

  1. Mailu Storage Path: Mailu’nun verilerini depolayacağı dizini belirtir. Mailu’nun docker volume dosyalarının, gerekli env dosyasının ve docker compose dosyasının bulunacağı dizini buraya girin. Örneğin /mailu.
  2. Main Mail Domain and Server Display Name: Ana mail domaini ve sunucu adı bu alana girilmelidir. Örneğin, berkbal.com.tr.
  3. Postmaster Local Part: Postmaster e-posta adresinin yerel kısmını belirtir. Genellikle admin olarak kullanılır.
  4. TLS Sertifikaları: TLS sertifikalarını nasıl yönetmek istediğinizi seçin. letsencrypt gibi bir seçenek belirleyebilirsiniz.
  5. Giriş Denemesi Limitleri:
    • Belirli bir IP adresinden yapılan başarısız giriş denemeleri için saatlik limit. Örneğin, 5/saat.
    • Kullanıcı başına günlük giriş deneme limiti. Örneğin, 50/gün.
  6. Gönderim Limitleri: Kullanıcı başına günlük gönderilebilecek mesaj limiti. Örneğin, 200/gün.
  7. Anonim İstatistikler: Anonimleştirilmiş istatistiklere katılmak isteyip istemediğinizi belirleyin.
  8. Website Name: Web sitesinin adını girin. Örneğin, Berk Bal.
  9. Linked Website URL: Bağlantılı web sitesinin URL’sini girin. Örneğin, https://berkbal.com.tr.
  10. Yönetim Arayüzü: Yönetim arayüzünü etkinleştirin. Bu seçenek, Mailu’nun yönetim araçlarına erişim sağlar.
  11. API: API’yi etkinleştirin. Mailu’nun yapılandırmasını değiştirmek için RESTful API’yi kullanabilirsiniz. API’yi etkinleştirdiğinizde size bir TOKEN üretip verecektir.

Adım 2: Özellikleri Seçin

Mailu, bir yönetici arayüzü, web e-posta istemcileri, antispam, antivirüs gibi birden fazla temel özellik ile birlikte gelir. Bu bölümde, tercihlerinize göre servisleri etkinleştirebilirsiniz:

  1. Web E-posta İstemcisi: Web e-posta istemcisini etkinleştirin. Bu seçenek, kullanıcıların web üzerinden posta kutularına erişmelerini sağlar. none, roundcube, veya rainloop seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.
  2. Antivirüs Hizmeti: Antivirüs hizmetini etkinleştirir. ClamAV kullanarak büyük ölçekli virüs yayılma kampanyalarına karşı koruma sağlar. Bu hizmeti etkinleştirmek için en az 1GB bellek gereklidir.
  3. Webdav Hizmeti: Webdav hizmetini etkinleştirir. Kullanıcıların HTTP üzerinden takvim ve rehber gibi bilgileri depolamalarını sağlar.
  4. Fetchmail: Fetchmail’i etkinleştirir. Kullanıcıların harici bir mail sunucusundan IMAP/POP3 ile posta çekip gelen kutularına yerleştirmelerini sağlar.
  5. Oletools: Oletools’u etkinleştirir. E-posta eklerindeki belgeleri kötü amaçlı makrolara karşı tarar. Tam teşekküllü bir antivirüs programına göre daha düşük bellek kullanır.
  6. Tika: Tika’yı etkinleştirir. E-posta ekleri içinde arama yapma işlevini sağlar. Tika, e-posta eklerindeki belgeleri tarar, işler (OCR, anahtar kelime çıkarımı) ve verimli bir şekilde aranabilir hale getirir. Bu işlem önemli miktarda kaynak (RAM, CPU ve depolama) gerektirir.

Adım 3: Mailu’yu Dünyaya Açın

Mail sunucusunun e-posta alabilmesi, gönderebilmesi ve kullanıcıların posta kutularına erişebilmesi için dünyaya açılması gerekmektedir. Mailu, bu işlemi çeşitli yollarla yapabilir:

  1. IPv4 Listen Address: IPv4 listen address alanına satın aldığınız sunucunun IP adresini yazmalısınız. Örneğin, 192.168.1.50.
  2. Subnet of the Docker Network: Docker ağının alt ağını belirtin. Bu ağ, sisteminizin bağlı olduğu herhangi bir ağ ile çakışmamalıdır. Genellikle format *.*.*.0/24 şeklindedir. Örneğin, 192.168.203.0/24.
  3. IPv6: IPv6’yı etkinleştirin. Bu, Mailu’nun DNSSEC doğrulamasını yapmasına, DNS kök sorgularını ve önbelleklemesini gerçekleştirmesine olanak tanır.
  4. Internal DNS Resolver (Unbound): Dahili bir DNS çözümleyiciyi etkinleştirin. Bu seçenek, antispam hizmetinin genel veya ISS DNS sunucuları tarafından engellenmemesine yardımcı olur.
  5. Public Hostnames: Sunucunun barındıracağı genel ana bilgisayar adlarını girin. Bu alan adları, e-posta alan adlarının MX kayıtlarında belirtilmelidir. Ana bilgisayar adları virgülle ayrılmalıdır. Örneğin: mail.berkbal.com.tr.

Bu adımları tamamladıktan sonra, docker-compose.yml ve mailu.env dosyalarını oluşturup wget ile sisteme indirip kullanabileceksiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir